Pizza inšpirovaná Jamie Oliverom
Milujem pizzu a millujem Jamie Olivera. Čo by mohlo byť teda lepšie, než upiecť si domácu pizzu, ktorej cesto a základ je presne podľa jeho predstáv? Zvyšok som nechala na svoju fantáziu. Vyskúšajte tento recept aj vy.
potrebujeme
základné suroviny na cesto
- múka typ „00“ (v obchodoch pod názvom pšeničná múka hladká špeciál 00 extra) – 250 gramov,
- soľ – 1 ČL
- sušené droždie -1 a 1/2 ČL,
- vlažná voda – 165 ml,
- hnedý cukor – 1/2 ČL,
- olivový olej – 1 PL
základné suroviny na omáčku
- cesnak – 1 strúčik,
- čerstvá bazalka – za hrsť,
- olivový olej – 1 PL,
- rajčiny z konzervy – kvalitné! – 400 gramov,
- soľ – 1 ČL,
- mleté čierne korenie – štipka
pizza obloha č.1
- pepperoni salám (paprikový),
- syr Cheddar,
- kukurica z konzervy,
- olivy
pizza obloha č.2
- syr Parmezán,
- prosciutto šunka,
- rukola
Táto pizza obloha je len pre inšpiráciu, každý má rád niečo iné, preto popustite uzdu svojej fantázii a kombinujte rôzne ingrediencie a chute, ale hlavne myslite na jedno zlaté pravidlo Jamie Olivera, ktoré hovorí, že menej je niekedy viac. 🙂 . Množsvto ingrediencií tiež nepíšem, keďže niekto môže mať chuť na viac syra, niekto na menej a pod.
Z daných surovín vyšli 2 pizze o priemere cca 33 cm.
postup
Do hlbokej misy, v ktorej budeme miesiť cesto, si preosejeme múku, do ktorej pridáme soľ. V strede urobíme jamku. V menšej miske si zmiešame vlažnú vodu, sušené droždie, cukor a olivový olej. Premiešame a necháme chvíľku pracovať (10 minút). Sušené droždie používam hlavne preto, lebo čerstvé tu neviem zohnať, ale v tomto prípade sa mi to aj skvelo hodilo, pretože som sa na internete dočítala, že do pizze je lepšie použiťe sušené droždie, pretože má lepšie vlastnosti ako živé. Obsahuje viacej mikroorganizmov, čo priaznivo ovplyvňuje lepkovú štruktúru. Neviem síce čo to znamená, ale znelo to tak, že to sušené je proste lepšie 😀 .
Kvasnicovú zmes po pár minútach nalejeme do jamky v strede múky so soľou a čistými rukami začneme premiešavať a spájať všetky suroviny. Keď máme vypracované tuhé cesto, vypracujeme z neho rukami provizórny bochník (guličku), ktorú vložíme späť do misy vymazanej pár kvapkami oleja a vysypanej troškou múky. Vrch opäť pomúčime a celú misu zakryjeme utierkou a dáme ju na teplé miesto vykysnúť cca 60 – 75 minút. Cesto by malo svoj objem približne zdvojnásobiť. A keď nie, tak nie. Nič si z toho nerobte. Ja som mala v izbe akúsi zimu a moc sa mu teda nechcelo kysnúť ani pod paplónom. Mala som nejaké zlenivelé cesto. 😀 Ale nezúfajte, všetko dobre dopadne.
Zakedy nám cesto kysne, tak si môžeme ísť pripraviť rajčinový základ na cesto. Do menšieho hrnca (stačí litrový), si dáme troška olivového oleja, na ktorom jemne orestujeme na kúsky pokrájaný cesnak. Neskôr pridáme kvalitné rajčiny z plechovky a lístky čerstvej bazalky. Dochutíme soľou a štipkou mletého čierneho korenia. Celú zmes povaríme cca 20 minút tak, aby sa nám rajčiny rozvarili. Počas varenia ich poroztláčame. Ak používate rovno posekané rajčiny, tak samozrejme máte o starosť menej. Jamie Oliver a ja sme použili celé olúpané rajčiny, takže ich bolo treba poroztláčať. Rozvarenú rajčinovú zmes odložíme zatiaľ nabok a čakáme, pokým nám dokysne cesto. Ak sa mu samozrejme bude chcieť 😀 .
Vykysnuté cesto si rukami premiesime aby sme z neho povytláčali bublinky (ak nejaké nájdeme, ja som nič nenašla, keďže mi to bohvieako nenakyslo 😀 ).
Na jemne pomúčenej pracovnej doske si cesto rozdelíme na 2 časti. Každú časť vygúľame a snažíme sa z nej tvarovať okrúhly kruh. Ak samozrejme nemáte okrúhlu formu na cesto a používate napríklad klasický plech, tak z tohto množstva cesta by vám mala vyjsť 1 pizza cca na celý plech. Ja som použila okrúhlu formu o priemere 33 cm, takže z cesta som si spravila 2 korpusy.
Do okrúhlej formy určenej na pečenie pizze (má po celej ploche rozmiestnené dierky) som si preniesla prvé rozvaľkané cesto a rukami som sa snažila prispôsobiť ho tvaru formy, nech to vyzerá ako kruh – aspoň približne. Na cesto rovnomerne roznesieme rajčinový základ, na ktorý ukladáme oblohu. Ja som použila salám pepperoni, syr cheddar, kukuricu z konzervy a na kúsky pokrájané olivy.
Pizzu vložime do rozohriatej rúry na 200 stupňov a pečieme cca 10-15 minút (podľa potreby).
Upečenú pizzu vytiahneme, necháme troška vychladnúť, aby sme sa nepopálili pri jej krájaní 🙂 .
Potom si pripravíme druhú pizzu. Na tú som použila prosciutto šunku, syr parmezán a rukolu. Až po upečení mi došlo, že rukolu by bolo vhodnejšie vložiť na pizzu až tesne pred dopečením (tak 3 minútky cca), pretože takto sa celkom stratila a scvrkla. Preto som po dopečení pizze nasypala ešte zopár čerstvých lístkov.
Toto pizza cesto je tenké a dosť pripomína pravé tenúčke pizza cesto ako ho poznáme v reštauráciách.
Salámová pizza so syrom, kukuricou a olivami.
Prosciutto pizza s parmezánom a rukolou.