Pizza slimáky
Ďalšia z mojich obľúbených chuťoviek. Každý milovník pizze si v tomto prípade príde na svoje. Príprava vám zaberie maximálne 15 minút, ďalších 25 minút na pečenie a máte hotové mňam občerstvenie či už na oslavy alebo len tak na desiatu či olovrant. Pozrite si receptík.
potrebujeme
základné suroviny
- lístkové cesto – 1 ks,
- šunka – 350 gramov,
- syr – 250 gramov,
- cesnak – 2 strúčiky,
- kečup alebo rajčinový pretlak – 7 PL,
- vajíčko
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- oregano
Fantázii sa medze nekladú, takže ak máte doma konzervu kukurice, prípadne niečo iné, čo by sa vám hodilo na tieto pizza slimáky, tak smelo do toho. S kukuricou sú výborné, robila som už aj také, avšak nie vždy ju mám po ruke, tak občas robím len takéto klasické 🙂 .
postup
Lístkové cesto izbovej teploty si rozvaľkáme na pracovnej doske na plochu približne 45×35 cm (to len tak od oka). Do misky si pretlačíme strúčiky cesnaku, pridáme soľ a kečup/rajčinový pretlak (kečup je sladší, pretlak kyslejší, takže kto má čo radšej). Všetko poriadne premiešame.
Pripravenú zmes rovnomerne rozotrieme na rozvaľkané lístkové cesto (ja na to používam štetec, ktorým sa potiera cesto vajíčkom).
Na rozotretú zmes nasypeme oregano po celom povrchu cesta. Rovnomerne rozložíme plátky šunky, na ktoré nastrúhame syr. Cesto začíname rolovať zhora nadol, aby nám vznikla roláda, ktorú potom ostrým nožom opatrne nakrájame na kolieska približne rovnakej hrúbky. Malo by to vyzerať približne takto.
Nakrájané kolieska dáme na papier na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Na záver ešte posypeme oreganom a vložíme do rozohriatej rúry piecť pri 180 stupňoch približne 25-30 minút.