Plnka z kuracej pečene
Keďže pracujem v reštaurácii a často mi domov zabalia pečivo a už som nevedela, čo s ním, tak som sa rozhodla upiecť túto plnku. Najviac mi chutí na druhý deň, keď je poriadne stuhnutá 🙂 Je to recept nenáročný na suroviny a myslím si, že aj pomerne lacný, ale hlavnou výhodou je, že môžete zúžitkovať staré pečivo. Podelím sa o recept aj s vami.
potrebujeme
základné suroviny
- kuracia pečeň – 500 gramov,
- vajíčko – 4 ks,
- mlieko – 400 ml (kto nemá, môže použiť aj vodu),
- cibuľa veľká – 1 ks,
- staré pečivo – žemle, bagetky či chlieb – 500 gramov,
- masť alebo olej na praženie cibule,
- slaninka – oravská, gazdovská – 100 gramov
na dochutenie podľa svojej chuti
- majorán,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- petržlenová vňať čerstvá
postup
Pečivo – či už chlieb,žemle alebo bagetky si nakrájame na menšie kúsky a namočíme do mlieka (alebo vody). Cibuľu si nakrájame na kocky a opražíme ju na panvici na bravčovej masti alebo oleji. Kuraciu pečeň si umyjeme a nakrájame na maličké kúsky a pridáme ju k orestovanej cibuľke a cca 15 minút podusíme. Hotovú pečeň odstavíme zo sporáka, dochutíme soľou a mletým čiernym korením a premiešame.
Rozmočené pečivo zbavíme prebytočného mlieka (vody) tak, že ho vyžmýkame. Ďalej k nemu pridáme vajíčka, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať (ja dávam veľa), soľ, mleté čierne korenie a majorán podľa chuti. Na záver primiešame pečeňovo-cibuľovú zmes a na kúsky nakrájanú gazdovskú slaninku. Takto pripravenú plnku dáme na vymastený a strúhankou vysypaný pekáč, na vrch ju ešte ozdobíme plátkami gazdovskej slaninky a vložíme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia a pečieme po dobu približne 45-50 minút.