Sladké chilli batáty so zeleninou a syrom
Niekedy, keď mám chuť navariť niečo rýchle a ľahšie a nechce sa mi ísť do obchodu, popozerám, aké suroviny máme doma v chladničke, mrazáku či v skrinke a vykúzlim vždy niečo iné a nové. I keď niekedy do toho idem s obavou, čo z toho nakoniec bude, výsledok je prekvapivo dobrý a inak to nebolo ani v tomto prípade. Skúste tento recept aj vy – myslím, že neoľutujte! 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- batáty – 2 ks,
- mrazený hrášok – 1/2 šálky,
- mrazená zelenina mix – mrkva, brokolica, karfiol – 200 gramov,
- tvrdý syr – eidam, gouda – 200 gramov,
- malokarpatská alebo iná saláma vcelku (prípadne klobáska) – cca 5-10 cm – nakrájať na malé kocky
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- sušená bazalka,
- olivový olej – 3-4 PL,
- sladká chilli omáčka – podľa potreby a chuti (vážne som to nerátala, ale na jeden pekáč cca 10-15 PL)
-> ja používam takúto: Sweet Chilli Sauce Thai Pride – dá sa kúpiť v Kauflande 🙂
POSTUP
Batáty si očistíme (často ich nie je treba ani šúpať, len očistiť pod prúdom vody, prípadne niektoré nedostatky vyrezať nožom) a nakrájame na menšie kocky. Vložíme ich do zapekacej misy, do ktorej budeme pridávať k zemiakom aj zvyšné suroviny. Zemiaky osolíme, okoreníme, pridáme sušenú bazalku a ich pokvapkáme olivovým olejom. Ďalej k nim pridáme hrášok (počas sezóny samozrejme preferujeme čerstvý, inak mrazený), mrazenú zeleninu – mix mrkvy, ružičiek karfiolu a brokolice. Taktiež ak máme možnosť použiť čerstvú zeleninu, uprednostníme túto variantu, ja som však v úvode spomínala, že som šla variť z toho, čo sme momentálne doma mali, v mrazáku mám veľa zeleniny, takže som použila tú. V chladničke sme mali zvyšok zo štangličky malokarpatskej salámy, takže som tento kúsok pokrájala na menšie kocky a pridala k zemiakom a zelenine – nech to nie je len čisto zeleninové jedlo, ale máme pocit, že sme jedli aj kúsok „mäska“ 😀 Na záver pridáme polovicu z množstva nastrúhaného syra, sladkú chilli omáčku a dôkladne premiešame. Jedlo dáme do rúry zapiecť na cca 180-200°C po dobu 40 minút. Po uplynutí tejto doby navrch nasypeme zvyšok syra a dáme ešte pekne zapiecť na ďalších 20 minút, alebo kým je syr natoľko zapečený, ako ho máte radi 🙂 Tramtadadá, môžeme podávať! 🙂