Špagety s kuracím mäsom a pórom
Keď nemáme veľa času na varenie, alebo sa nám len jednoducho nechce stáť za sporákom viac ako pol hodinu, radi siahneme po rýchlych a jednoduchých receptoch. Určite ale každý z nás chce, aby zvolený recept bol nielen rýchly na prípravu ale aby bolo uvarené jedlo aj chutné. Príprava tohto vám nezaberie veľa času a myslím si, že výsledok stojí za to. Priateľ si ho veľmi pochvaloval, keď som mu navarila a doniesla do práce rovno na 12. hodinu 😉
potrebujeme
základné suroviny
- kuracie prsia – 2 ks,
- pór – 1 ks,
- čerstvá bazalka – za hrsť,
- čerstvá petržlenová vňať – za hrsť,
- maslo – 25 gramov,
- smotana na varenie resp. šľahačková smotana -cca 300 ml,
- syr – podľa vlastnej chuti – či už eidam, niva, parmezán a pod. – 50 – 100 gramov,
- špagety – 75 gramov na 1 porciu (gramáž v surovom stave)
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie
postup
Do hrnca si dáme variť vodu na špagety, ktorú troška osolíme. Keď voda zovrie, klasicky v nej uvaríme špagety. Ja som použila celozrnné.
Pokým sa nám varí voda na špagety a neskôr i špagety, pripravíme si mäso. To si nakrájame na menšie kúsky – kocky či pásiky a vkladáme do misky, v ktorej mäso ľahko ochutíme – posypeme ho soľou a mletým čiernym korením a dôkladne premiešame.
Na panvicu dáme roztopiť kúsok masla. Do horúceho masla vložíme ochutené kúsky mäsa a sprudka opečieme za občasného premiešania. Zatiaľ si môžeme pokrájať pór – na tenké kolieska a nasekať čerstvé bylinky – bazalku a petržlenovú vňať. Keď sa nám mäsko orestuje, pridáme k nemu aj pór a bylinky. Necháme ešte chvíľku orestovať – hlavne kvôli póru, aby zmäkol. Následne všetko zalejeme smotanou na varenie či šľahačkovou smotanou a necháme prebublávať. Syr si nakrájame na menšie kúsky alebo ho nastrúhame na strúhadle na syr. Ja som chcela minúť zbytky, ktoré sme mali kúpené na Veľkú noc a chladnička mi ponúkla nasledovné syry :
- kúsok nivy,
- kúsok cheddaru,
- kúsok Red Leicester syra,
- kúsok parmezánu
Všetko som teda nakrájala na drobné kúsky – niva sa rozpadá, takže tú nebolo treba krájať, stačí ju troška rozmrviť do smotanovej omáčky a zvyšok syrov buď nastrúhať alebo nakrájať tak, ako som to urobila ja.
Syry v omáčke premiešame, aby sa nám roztopili. Keď sa tak stane, panvičku môžeme stiahnúť z plameňa.
Počas varenia mäska s omáčkou však nezabúdajme na špagety – aby sa nám nerozvarili! Uvarené špagety scedíme, vrátime naspäť do hrnca a pridáme k nim mäsovo-smotanovo-syrovo-bylinkovo-pórovú omáčku 😀 a premiešame. Môžeme podávať. 🙂