Špenátové halušky so syrovo-smotanovou omáčkou s kúskami šunky a slaninky
Tieto ospevované halušky som sa chystala robiť už dlho, ale nemám haluškovač. Neskôr, keď mi kamarátka PEŤKA VALAŠIKOVÁ povedala, aké sú úžasné, rozhodla som sa, že ich predsa len musím urobiť a to za každú cenu! Keby ma dnes niekto videl v kuchyni, ako tancujem za hrncom s tým „čudom“, ktoré som si vybrala ako pomôcku na robenie halušiek, tak by sa dobre zasmial. Ste zvedaví na recept? Ste zvedaví na to, s čím som tie halušky nakoniec robila? Ak ste aspoň raz odpovedali áno, tak nech sa páči, pozrite sa na to.
potrebujeme
suroviny na halušky
- špenátový pretlak – 1 ks (250-300 gramov),
- soľ podľa svojej chuti,
- hladká múka – 250 gramov (od oka)
- vajíčko – 2 ks
suroviny na omáčku
- smotana na varenie – 250 ml,
- šunka – 150 gramov,
- slaninka – 50 gramov (nemusí byť – ja som len chcela minúť kúsok, čo sme mali v chladničke),
- syr tvrdý – 150 gramov,
- petržlenová vňať – zopár lístkov,
- soľ,
- mleté čierne korenie
postup
Najskôr si pripravíme veľký hrniec, do ktorého dáme variť osolenú vodu na halušky. Zatiaľ si pripravíme omáčku. Šunku si nakrájame na menšie kocky, slaninku (ak používame) taktiež na malé kúsky. Do menšieho hrnca vložíme slaninku, ktorá by mala pustiť troška tuku. Neskôr pridáme nakrájanú šunku a opekáme pár minút, šunka pustí šťavu. Ak dávame len šunku, tak proste dáme do hrnca len šunku a troška ju popražíme, aby pustila šťavu.
Ďalej pridáme nastrúhaný syr, ja som použila cheddar a kúsok parmezánu a všetko zalejeme smotanou na varenie. Necháme prebublávať a za stáleho miešania roztopíme syr a dávame pozor, aby nám omáčka nezačala na spodku hrnca pripekať. Plameň stíšime na najslabšie a posekáme si petržlenovú vňať. Ja som použila z kučeravého petržlenu, ktorý som nedávno použila pri varení kučeravej polievky. Ku koncu do omáčky nasypeme petržlen, dochutíme troška soľou (ak treba, pretože šunka, syr by mali byť dosť slané) a poprášime štipkou mletého čierneho korenia. Odstavíme z plameňa.
Na halušky si pripravíme väčšiu misu, do ktorej si vložíme špenátový pretlak (ja som použila špenát z konzervy a dala som ho cca 300 gramov), ktorý osolíme. Následne pridáme 2 vajíčka a začneme sypať múku. Väčšina ľudí vám povie, že robí halušky „od oka“, preto treba nasypať tak 200 gramov múky, všetko premiešať a následne uvidíte, podľa hustoty cesta, či ešte treba dosypať troška múku alebo nie. Cesto by malo byť hladké, stredne husté.
Keď nám voda v hrnci varí, pripravíme si haluškovač. A teraz prichádza moja chvíľa, kedy vytiahnem plech na pizzu 😀 😀 No ale povedzte, ako inak mám spraviť halušky, bez haluškovača? Nuž, tak som sa zamyslela, že potrebujem niečo, čo má v sebe dierky.. A pri pohľade na tento plech na pizzu ma ako prvé napadli v obchode halušky, až potom pizza. No, veď pozrite sa sami….
Takže.. Na hrniec si položíme plech na pizz…ehm haluškovač a ideme na to. Cez dierky sa snažíme za každú cenu pretlačiť to zelené špenátové cesto a vytvoriť z neho akési halušky. Ja viem, nevyzerajú bohvieako, ale snaha bola, na prvýkrát sa chválim, mohlo to cez môj pizza plech dopadnúť aj horšie. Či nemohlo?!
Keď halušky vyplávajú na povrch, to znamená, že už sú uvarené. Vytiahneme ich pomocou sitka do misy.
Do tanierov alebo do misiek dáme porciu halušiek, ktorú polejeme hotovu syrovo-smotanovo-šunkovou omáčkou a podávame.
Dopriala som si veeeľa omáčky, takže to v nej troška pláva, ale ja som to tak chcela! 🙂
A teraz pohľad pri troška inom svetle 🙂