Špenátový krém
Nedávno, keď bola Popolcová streda, vymýšľala som nejaké bezmäsité jedlo. V skrinke som našla konzervu špenátu, ktorá by však nepostačovala na prípravu klasického špenátového prívarku s varenými zemiakmi a volským okom ako hlavné jedlo pre dve osoby. Preto som pripravila krém, ktorý som podávala s cesnakovými bagetkami, ktoré som upiekla v utorok 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE
- špenát – 300 gramov mrazené pyré, prípadne čerstvý alebo z konzervy – ja som použila ten,
- cibuľa – 2 ks,
- zemiaky – 2 väčšie ks,
- mlieko – 200 ml,
- šľahačková smotana – 250 ml,
- cesnak – 3 strúčiky,
- vajíčko – 2 – 3 ks,
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- mletá rasca
NA pomoc pri varení
- olivový olej
POSTUP
Recept budem písať tak, ako som ho robila ja, teda s použitím špenátu z konzervy, ktorý už netreba dusiť. Kto použije čerstvý špenát, treba si ho vopred spariť vriacou vodou, zliať a nakrájať na menšie pásiky, ktoré potom pridáme do hrnca k cibuľke a napoly uvareným zemiakom a podusíme. Kto používa špenátové pyré, postup je podobný, ako pri špenáte z konzervy.
Na olivovom oleji speníme nakrájanú cibuľu, do ktorej neskôr pridáme na menšie kúsky nakrájané zemiaky a zalejeme vodou (ja zemiaky vždy krájam na čo najmenšie kocky, aby sa čo najrýchlejšie uvarili 🙂 ).
Keď máme zemiaky takmer uvarené, pridáme konzervu špenátu, prípadne špenátové pyré a celé strúčiky cesnaku. Spolu povaríme, pokým nie sú zemiaky mäkké (a ak máme pyré, tak i to musí byť hotové).
Pridáme soľ, mleté čierne korenie a mletú rascu. Všetko spolu rozmixujeme a na záver pridáme mlieko a šľahačkovú smotanu a poriadne premiešame.
PANVIČKA RADÍ
Tento špenátovo-smotanový krém sa hodí s varenými vajíčkami nakrájanými na štvrťky a ako príloha je vhodná cesnaková bagetka, na ktorú recept nájdete tu 🙂
VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!