Staročeská cibuľačka so šampiňónmi
Rada skúšam nové polievky a rozširujem si svoju virtuálnu kuchársku knihu a dnes som sa konečne dostala k tejto cibuľačke, na ktorú sa chystám už dlho, ale keďže som bola chorá, nemala som moc náladu stáť za sporákom, no už mi je lepšie, takže tadááá cibuľačka je hotovááá 🙂
potrebujeme
základné suroviny
- cibuľa veľká – 4 ks,
- zemiaky – väčšie – 2 ks,
- bravčová masť alebo olej – 3 PL,
- šampiňóny -väčšie – 5 ks,
- hladká múka – 3 PL,
- kyslá pochúťková smotana – 3 PL
Na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie
postup
Pripravíme si hrniec, cca 3 litrový by mal stačiť, do ktorého vložíme kus tuku alebo nalejeme olej. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na tenšie plátky. Do rozpálenej masti prípadne oleja vložíme cibuľu a necháme ju zosklovatieť. Po pár minútach ju poprášime múkou, premiešame, ešte chvíľočku popražíme a následnej zalejeme studenou vodou – dala som asi tak 1,5 litra. Všetko dôkladne premiešame a na miernom plameni prikryté pokrievkou (ale mierne odokryté) varíme 20 minút.
Po 20 minútach polievku rozmixujeme (komu tam vadia drobné kúsky cibule, tak si ju prepasíruje cez sitko, ale ja som v tom nevidela zmysel, veď predsa chcem cibuľačku, tak nech v nej mám aj kúsky cibule, nie?! 😀 Ale tak každému podľa svojej chuti…).
Ďalej si ošúpeme zemiaky, ktoré nakrájame na menšie kocky a pridáme ich do hrnca k polievke. Šampiňóny si očistíme (ak používame čerstvé) a opražíme ich na panvici na troške oleja. Ja som použila zmrazené na plátky nakrájané šampiňóny. Taktiež ich pridáme do hrnca s polievkou. Všetko spolu povaríme, pokým sú zemiaky a šampiňóny úplne mäkké a na záver polievku zjemníme smotanou (ja som použila creme fraiche). Podávame s krajcom chleba, s hriankou, prípadne chlebovými krutónmi alebo s meteníkom.
Fotografia nič moc, ale keď je tak ťažké odfotiť polievku! Najlepšie je ju ochutnať! 😉