Strúhaný tvarohový koláč
Ak by sa ma niekto spýtal, aký je môj najobľúbenejší koláč, odpoveď by pravdepodobne padla na tento. Cesto má úžasnú kakaovú chuť (známy sa dokonca pýtal, či som do neho dala roztopenú čokoládu, keď je taký super čokoládový) a vynikajúcu šťavnatú tvarohovú plnku. Nenechajte sa dlho nahovárať, vyskúšajte si ho doma upiecť tiež :-).
potrebujeme
základné suroviny na cesto
- hladká múka – 400 gramov,
- práškový cukor – 120 gramov,
- maslo – 250 gramov,
- prášok do pečiva – 1 ks,
- kakaový prášok – 3 PL,
- žĺtok – 1 ks
ZÁKLADNÉ SUROVINY NA plnku
- tvaroh – 500 gramov,
- práškový cukor – 150 gramov,
- žĺtok – 3 ks,
- bielok – 4 ks,
- vanilkový cukor – 1 ks,
postup
Pripravíme si hlbokú misu, v ktorej si budeme miesiť cesto rukami.
Do misy nasypeme všetky suché suroviny, pridáme rozdrobené maslo a žĺtok. Rukami vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na dve časti, pričom jedna časť by mala tvoriť cca 1/3 – tú použijeme na nastrúhanie a druhá časť 2/3 z cesta, ktoré použijeme na vyvaľkanie.
Cesto na na strúhanie si dáme do mrazničky, aby sa nám lepšie strúhalo. Zatiaľ si rozvaľkáme väčší kus cesta, ktorý prenesieme na plech, ktorý máme vystlaný papierom na pečenie alebo namazaný maslom (ja preferujem to maslo). Cesto popicháme vidličkou – to aby sa pri pečení nerobili bublinky.
Ďalej si urobíme tvarohovú plnku. Tvaroh spolu s práškovým cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom zmiešame dokopy. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh (ach, ešte že mám svojho pomocníka do kuchyne, ktorý všetkú robotu urobí za mňa 😀 ). Sneh zľahúčka vmiešame do tvarohovej zmesi.
Hotovú plnku rovnomerne navrstvíme na cesto, ktoré máme uložené na plechu.
Rúru si zapneme aby sa nám vyhriala na 210 stupňov Celzia. Z mrazničky vytiahneme zvyšnú 1/3 cesta, ktorú na strúhadle na syr taktiež rovnomerne nastrúhame na rozotretú tvarohovú plnku.
Do vyhriatej rúry dáme koláčik, ktorý pečieme prvých 10 minút na 210 stupňoch a potom znížime teplotu rúry na 180 stupňov. Takto pečieme ešte ďalších 15 minút alebo podľa potreby dlhšie (test so špáratkom – ak pichneme do cesta a špáratko nám zostane čisté, znamená to, že koláčik je už dostatočne upečený). Tento strúhaný tvarohový koláč je výborný aj po niekoľkých dňoch, skvele sa hodí k čaju alebo kávičke.
Lydia
2. októbra 2015 @ 19:10
ja ked ho upeciem behom polhodiny je prazdny plech…..ha-ha,takze niekedy peciem aj dva plechy
simonka
12. septembra 2017 @ 11:47
Mne najviac chutí na druhý deň, takže sa krotím, aby zostalo, ale nie vždy je to ľahké vydržať 🙂
Dada
12. septembra 2017 @ 8:39
Tento kolacik je aj moj oblubeny, robieva ho moja starka. Uz mi 2x davala recept no ja trdlo ho vzdy stratim. Uz som ho niekolkokrat robila podla receptov z netu a nie vzdy sa podaril no tento recept je supis, bol vyyyborny kolacik (robila som z polovicnej davky), takze dakujem za zdielanie veselapanvicka.
simonka
12. septembra 2017 @ 11:46
Tak teraz budete mat receptík vždy po ruke, stačí pozrieť na stránku 🙂 Som veľmi rada, že koláčik chutí. Ja ho musím vždy upiecť kamarátke, keď má prísť na návštevu, rozkáže si ho 😀