Švajčiarsky šalát
Veselá panvička je späť z Číny a opäť vám prináša jeden veľmi chutný a rýchly tip na šalát, či už na oslavy alebo len tak pre seba na raňajky alebo kedykoľvek k domácemu pečivu. Tento recept zaslala ZUZKA a veľmi jej ďakujem, je to mňamka 🙂
potrebujeme
základné suroviny
- tvrdý syr – ementál, eidam, cheddar alebo iné – 150 gramov,
- šunka – 150 gramov,
- sterilizovaná kápia – 150 gramov,
- sterilizované uhorky – 150 gramov, prípadne domáce kvasené uhorky – zdravšia varianta,
- cibuľa – 50 gramov,
- biely jogurt – 100 gramov,
- majonéza – 50 gramov, prípadne kyslá smotana – zdravšia varianta,
- vinný ocot – 1 PL, prípadne citrónová šťava – zdravšia varianta
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie (mleté biele korenie – zdravšia varianta)
postup
Postupne si nakrájame všetky suroviny. Samozrejme, že len tie, ktoré sa dajú krájať 😀 Šunku si nakrájame na pásiky, kápiu a uhorky taktiež. Syr – ja som použila cheddar, nakrájame na menšie kocky a cibuľu na tenké kolieska – celú cibuľu prekrojíme na polovičku a následne každú polovičku na ½ kolieska. Všetko vložíme do veľkej misy (aby sa nám šalát lepšie miešal).
Ďalej do zmesi pridáme biely jogurt, majonézu alebo kyslú smotanu – ja sa priznám, použila som majonézu, lebo sme mali doma takú úúúúžasne chutnú 😀 . Ďalej dochutíme vinným octom, ja som použila Balsamic vinegar, kto nemá, použije citrónovú šťavu. Na záver dochutíme podľa svojej chuti soľou a mletým korením.
Všetko zľahka premiešame a dáme vychladiť do chladničky, aby sa všetky chute spojili. Pred podávaním šalát prizdobíme hlávkovým šalátom a petržlenovou vňaťou – tip od Zuzky. Ja som mala doma mix šalátových lístkov, tak som použila tie.
Či už tento šalát pripravíte s majonézou a vinným octom a mletým čiernym korením, alebo si zvolíte jeho zdravšiu verziu, ktorú robieva Zuzka – kyslá smotana, citrónová šťava, mleté biele korenie, určite vám bude chutiť tak či tak! 🙂
Neskôr som si spomenula, že mám aj výborné rajčinky, tak som si jednu nakrájala k šalátu 🙂