Tip na nedeľný obed č. 2
Pokračovanie mojich tipov na nedeľný obed. 🙂 Netreba viac dodať, pozrite si receptíky, nech sa páči.
1. POLIEVKA: Polievka s pórom, ružičkovým kelom a maslovou tekvicou
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ ingrediencie
- pór – 1/2,
- ružičkový kel – 6 ks,
- tekvica maslová – stačí tak 1/4 (v Anglicku nazývaná butternut squash), ktorá vyzerá takto:
- maslo – kúsok,
- bobkový list – 1 ks,
- čierne korenie celé – 4 guľôčky,
- petržlenová vňať – ja používam kučeravý petržlen – posekaný – 1 PL
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- vegeta
POSTUP
Pripravíme si hrniec – asi tak 3 litrový, do ktorého dáme roztopiť kus masla – dávam od oka, ale povedzme že cca 5-6 cm kúsok. Pór si nakrájame na kolieska a vložíme ho do hrnca s rozpáleným maslom a pár minút popražíme. Osolíme, okoreníme.
Pripravíme si ružičkový kel, ktorý nakrájame buď na polovičky alebo na štvrťky. Ja som ho pokrájala najskôr na polovičky ale potom ma napadlo, že lepšie to bude na tie menšie štvrťky – takže som nakoniec použila štvrťky.
Tekvicu si nastrúhame na strúhadle na syr. Stačí jej ozaj kúsok, pre predstavu pridávam foto. (v ľavom dolnom rohu je presne taký kúsok, ktorý som nastrúhala).
Ak sa pýtate, čo so zvyškom tekvice, tak ja som ju upiekla. Jednoducho ju vložíte na pekáč či do zapekacej misy, pokvapkáte olivovým olejom a pečiete odokryté na 200 stupňoch cca 40 minút.
Máme ju radi takú samotnú ale super je aj ako príloha…skoro ku všetkému 🙂 Upečená vyzerá potom takto…
Kto chce, tak si ju aj osolí či okorení, ja ju ľúbim samotnú 🙂
A teraz späť k receptu! 😀
Ružičkový kel spolu s tekvicou pridáme k póru, pridáme bobkový list, celé čierne korenie, chvíľu podusíme pod pokrievkou a následne zalejeme cca 2 litrami vody a na miernom plameni poodokryté varíme, pokým nám zelenina nezmäkne (tomu kelu a tekvici to chvíľu trvá, ale je to tak približne tých 35 minút).
Keď zelenina zmäkne, polievku dochutíme soľou, prípadne aj mletým čiernym korením či vegetou. Každý má rád iné koreniny, niekto preferuje vegetu, niekto soľ, nechám to na vás, ja som dala z každého rožka troška.
Uvarená polievka má zaujímavú chuť vďaka bobkovému listu, sladkastú chuť vďaka podusenému póru a tekvice a ružičkový kel celú tú chuť krásne doplní.
2. HLAVNÉ JEDLO: Zapekané mleté mäso s pórom, ružičkovým kelom a mrkvou so zemiakmi
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ ingrediencie
- mleté mäso – 750 gramov – ja som použila mix – 60 % hovädzie mäso a 40 % bravčové mäso,
- pór – 1 ks,
- mrkva – 2 ks,
- ružičkový kel – 8 ks,
- zemiaky – väčšie – 4 ks,
- vajíčko – 2 ks
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- majorán,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- olej
POSTUP
Mleté mäso, či už máme bravčové, hovädzie alebo miešané, si dáme do väčšej misy, do ktorej rozbijeme 2 vajíčka. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a majoránom. Všetko dôkladne premiešame (ako na fašírky).
Pripravíme si pekáč, zapekaciu misu alebo stredne veľký plech, ktorého dno jemne potrieme olejom. Mäsovú zmes vložíme rovnomerne na dno pekáča – asi tak na vrstvu cca 1,5 cm hrubú. Rúru si zapneme vyhriať na 220 °C a zatiaľ si pripravíme zeleninu.
Na doske pokrájame na kolieska pór a mrkvu. Ružičkový kel si prekrojíme na polovičky.
Na mäso začneme vrstviť zeleninu. Rozložíme kolieska póru, na ne kolieska mrkvy a následne poukladáme polovičky ružičkového kelu. Posypeme troškou soli.
Očistíme si zemiaky, ktoré nakrájame taktiež na kolieska a následne ich ukladáme na zeleninu. Vrch opäť jemne osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
Takto pripravený pekáč prikryjeme (ja používam alobal) a vložíme do vyhriatej rúry kde pečieme cca 50 minút, potom odokryté dopekáme ešte cca 25 minút (alebo podľa potreby). Zemiaky pred dopekaním pokvapkáme olejom, aby sa nám pekne opiekli.
Ako pani Janka napísala, výhoda je, že je to jednoduché na prípravu a podľa použitej zeleniny sa nám pekne mení chuť výsledného jedla. Používame sezónnu zeleninu – v lete rajčiny, papriky a v zime napríklad zasa ružičkový kel, mrkvu – tak, ako som to urobila dnes ja. Fantázii sa medze ale nekladú.
Hotovo, upečené . Okraje pekáča troška prihoreli, ale to sa myslím stáva bežne, jedlo je pekne upečené a zemiaky chytili krásnu kôrku .
3. DEZERT: mini bábovečky s vôňou citróna
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY NA 4 MINI BÁBOVKY O PRIEMERE FORMIČKY CCA 8 CM
- vajíčko – 3 ks,
- hladká múka – 150 gramov,
- práškový cukor – 150 gramov,
- vanilkový cukor – 1 balíček,
- olej – 0,75 dcl,
- vlažná voda -0,75 dcl,
- prášok do pečiva – 1/2,
- citrónová kôra z 1 citróna
NA VYMASTENIE A VYSYPANIE FORMIČIEK
- olej,
- kokos sušený
NA DOZDOBENIE
- práškový cukor,
- čokoláda,
- rôzne cukríkové dekorácie
POSTUP
Pre tých, ktorým sa chce šľahať zvlášť sneh z bielkov, nech sa páči, môžete, no mne sa nie že nechcelo, ale – hups, až keď som rozbila všetky vajíčka do misy s práškovým cukrom, tak mi došlo, že som mala oddeliť žĺtká od bielkov . Nevadí, povedala som si, že mojim bábovkám to neuškodí. A veru, nie je cítiť nijaký rozdiel.
Takže… Práškový cukor som v miske vymiešala spolu s vajíčkami (celými ), do ktorých som ďalej pridala múku, kypriaci prášok, vanilkový cukor, olej a vlažnú vodu. Pre osvieženie a krásnu vôňu báboviek, som do nich pridala aj najemno nastrúhanú citrónovú kôru.
Všetko som dôkladne vymiešala. Formičky som jemne potrela olejom pomocou pierka a vysypala som ich kúskami rozdrveného sušeného kokosu. Do formičiek som naliala do 3/4 ich výšky cesto. Z daného množstva mi vyšli 4 mini bábovečky o priemere 8 cm a minula som všetkú zmes.
Rúru som predhriala na cca tých 180 stupňov a následne som do nej vložila formičky, ktoré som mala uložené na plechu, pre lepšiu manipuláciu s nimi (nech ich nemusím po jednom vyberať). Bábovečky sa piekli cca 30 minút. Rúra mi akosi divne pečie, takže niektoré sa zdajú byť bledšie ako druhé, ale upečené sú všetky! .
Po upečení necháme troška vychladnúť, následne ich vyklopíme na tácku, či tanier a dozdobíme si ich podľa vlastnej fantázie.
Dve bábovečky som posypala práškovým cukrom a ozdobila trblietavým perom (nebojte sa, je to jedlé ).
Ďalšie dve som ako-tak pofŕkala roztopenou čokoládou a ozdobila hviezdičkami a motýlikmi.
Nie je to nejaké veľké umelecké dielo, čo sa týka zdobenia, ale tá chuť je úžasná. Citrónová kôra to krásne oživila a prevoňala a bábovečky sú jemné na chuť. Podávame ku kávičke, k čajíku, alebo len tak, keď máme chuť na sladké.
Náš tip na nedeľný obed, všetko krásne pokope 🙂 .