Tip na nedeľný obed č.3
Ďalší tip na nedeľný obed, obsahujúci polievku, hlavné jedlo aj dezert k poobednej kávičke 🙂 Nech sa páči, inšpirujte sa.
1. POLIEVKA: SEDLIACKA POLIEVKA
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- mrkva – 3 ks,
- pór – 1 ks, alebo cibuľa – 1 ks,
- petržlen – 1 ks,
- zeler – 1 stredne veľký,
- zemiaky – 3 stredne veľké,
- petržlenová vňať – za hrsť,
- maslo – cca 50 gramov,
- sušené huby – najlepšie hríby – za hrsť,
- cestovina do polievky – nalámané špagety alebo iné – my sme použili mušličky – za hrsť
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- celé čierne korenie,
- mleté čierne korenie,
- soľ,
- vegeta
POSTUP
Pripravíme si hrniec, podľa toho, koľko polievky chceme uvariť. Ak nám stačia cca 2 litre, použijeme len 1 mrkvu, 1 petržlen, 1 zeler, 1 stredne veľký zemiak, 1 pór, o niečo menej masla a zvyšok surovín zostáva cca taký istý Ja som z hore uvedených surovín uvarila cca 4 litre polievky, aby sme mali na viac dní.
Najskôr si pokrájame zeleninu – pór na kolieska, mrkvu, petržlen, zeler a zemiaky na menšie kocky. Do hrnca si následne dáme roztopiť maslo, na ktorom potom orestujeme všetky pokrájané suroviny. Najskôr som dala restovať pór a až po 5 minútach som pridala zvyšok.
Po chvílke restovania všetkú zeleninu zalejeme vodou až po vrch, pridáme celé čierne korenie a pod mierne odokrytou pokrievkou ju necháme variť na miernom plameni cca 20 minút, pokým všetko zmäkne.
Zatiaľ si pripravíme huby. Tie zalejeme v miske vriacou vodou a necháme cca 20 minút zmäknúť. Potom som ich scedila a vodu z nich som naliala do hrnca k zelenine. Nasledoval závan krásnej hríbovej vône. Keď bola zelenina mäkká, pridala som do hrnca scedené hríby a cestoviny – mušličky a nasekanú čerstvú petržlenovú vňať. Všetko som nechala ešte 8-10 minút variť – podľa návodu na cestovinách. Na záver samozrejme polievku treba dochutiť či už soľou a mletým čiernym korením alebo kto má rád, tak môže aj vegetou.
Tento receptík by som zhrnula na záver asi takto…
Väčšinou zvyknem variť buď to kurací vývar so zeleninou – mrkva, petržlen, zeler, kel, cibuľa atď. alebo len čisto zeleninovú polievku – vtedy, keď nemám kura na polievku. Táto verzia s hríbami mi teda prišla zaujímavá a nápaditá a určite ju zaradím do nášho jedálnička, pretože nám aj veľmi chutila. Vyskúšajte ju aj vy
2. HLAVNÉ JEDLO: LABUŽNÍCKE KURACIE STEHNÁ
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- kuracie stehná – 4 ks,
- šampiňóny – 1 plechovka,
- zemiaky – 1 kg,
- smotana sladká – 250 ml,
- tvrdý syr – 250 gramov
NA DOCHUTENIE PODĽA CHUTI
- rasca celá,
- soľ
POSTUP
Na úvod poviem, že som robila 2-násobnú dávku, keďže sme čakali na obed aj návštevu a chceli sme mať navarené na celý víkend. Pripravíme si pekáč alebo zapekaciu misu, v ktorej budeme tento labužnícky obedík variť Zemiaky si očistíme a nakrájame na cca 0,5 cm hrubé kolieska. Polovičku z nich vložíme na dno pekáča a pridáme k nim aj polovičku zo šampiňónov.
Ak používate šampiňóny z plechovky, zlejte ich a 1/2 plechovky pridajte k zemiakom. Ak preferujete čerstvé, samozrejme je treba ich očistiť a nakrájať na plátky (je s tým troška viac roboty a keďže v kuchyni niekedy chceme ušetriť čas, tak občas môžeme hádam použiť aj tie z plechovky ). Zemiaky so šampiňónmi posypeme celou rascou a soľou. Následne tento proces zopakujeme a pridáme druhú vrstvu zemiakov a šampiňónov, ktoré opäť posypeme rascou a soľou.
Na vrstvy zemiakov so šampiňónmi ukladáme kuracie stehná, ktoré opäť posypeme celou rascou a soľou. Na tieto stehná nasypeme nastrúhaný tvrdý syr. Všetko celé zalejeme sladkou smotanou a dáme piecť do rúry prikryté buď alobalom alebo vrchnákom (ak máte takú zapekaciu misu) a pečieme pri 200°C po dobu cca 40 minút.
Následne stehná so zemiakmi odokryjeme a pečieme ich podľa potreby, až kým nie sú mäkké a mäso sa ľahko oddeľuje od kosti. Tento recept mám veľmi rada, pretože takto pripravené kuracie stehná sú šťavnaté, milujem kombináciu šampiňónov, smotany a syra, ktorý navyše dotvorí tento úžasný recept tým, že na stehnách vytvorí vynikajúcu chrumkavú kôrku Ba čo viac – netreba k nim robiť už žiadnu prílohu, keďže sú zapekané rovno so zemiakmi. Sú to proste skvelé labužnícke kuracie stehná od môjho manžela
3. DEZERT: rýchly bounty koláč z lístkového cesta
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- lístkové cesto – 1 ks,
- čokoláda – mliečna alebo horká (podľa chuti) – 1 a 1/2 ks,
- mlieko – 120 ml,
- kryštálový cukor – 70 gramov,
- maslo – 20 gramov,
- kokos – 100 gramov,
- vanilková esencia – 1 ČL,
- vaječný žĺtok – 1 ks,
- nasekané oriešky
POSTUP
Recept na tento koláč je veľmi rýchly a jednoduchý a také predsa máme radi, ak nám má prísť neočakávaná návšteva a chceme im ponúknuť niečo ku kávičke
Najskôr si pripravíme kokosovú plnku do koláča. Mlieko spolu s cukrom, maslom a vanilkovou esenciou necháme zohriať na slabom plameni, až kým sa cukor nerozpustí. Musíme dávať pozor, aby sme mlieko naozaj len zohrievali a nepriviedli ho k varu. Nakoniec primiešame kokos a plnku necháme vychladnúť. Lístkové cesto si rozvaľkáme do obdĺžnikového tvaru. Narežeme si ho takto…Na cesto do naznačeného obdĺžnika v strede rovnomerne nanesieme kokosovú plnku, na ktorú položíme 1 a 1/2 tabuľky čokolády a okraje cesta narežeme na pásiky takto…Pásiky cesta prekladáme na čokoládu…Pred pečením koláč potrieme rozšľahaným vaječným žĺtkom v troche vody a posypeme nasekanými orieškami. Pečieme v rozohriatej rúre pri 180°C po dobu 30 minút. Hotovo! Rýchly bounty koláč je na svete
Poznámka: Fotopostup (keďže som svoj zabudla nafotiť) som si dovolila použiť zo stránky https://www.topmagazin.sk/vyskusajte-neskutocne-chutny-recept-bounty-kolac/
A to je môj tip na nedeľný obed 🙂