Tvarohovo-krupicové guľky s horúcim ovocím
Dostala som chuť na nejaký sladký obed, ktorý bude zároveň rýchly na prípravu a nie moc náročný na suroviny. Potom som konečne prišla na to, čo uvarím. Rýchle a výborné tvarohovo-krupicové guľky. Boli proste mňam. Pozrite si receptík.
potrebujeme
základné suroviny na guľky
- tvaroh hrudkový – 250 gramov,
- krupica – cca 60 gramov,
- vajíčko – 1 ks,
- štipka soli,
- práškový cukor – 4 PL (viac-menej)
na dochutenie
- lesné ovocie + práškový cukor,
- ďalšie alternatívy môžu byť napríklad: roztopené maslo + kakao + práškový cukor; opražená strúhanka + práškový cukor + roztopené maslo, atď.
postup
Na úvod poviem, že z daného množstva surovín mi vyšlo 10 väčších guliek, takže ak potrebujete obed pre viac osôb, použite dvojitú či trojitú dávku, my sme sa z daného množstva najedli dvaja – guľky sú dosť sýte.
Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme variť vodu so štipkou soli.
V miske si rozmiešame tvaroh s vajíčkom, štipkou soli, krupicou a práškovým cukrom. Cukor dávame podľa vlastného uváženia, ja som dala cca tie 4 lyžice. Vypracujeme tuhú hmotu, z ktorej rukami tvarujeme guľky.
Keď nám vrie voda v hrnci, opatrne do nej vhadzujeme pripravené guľky, ktoré po chvíľke vyplávajú na povrch. Guľky po vhodení do vriacej vody varíme cca 10 minút. Hotové ich vyberiem sitkom a uložíme na tanier.
Ja som ako prílohu spravila horúce ovocie – mix jahôd, černíc, čerešní, malín a čučoriedok. Do hrnca som nasypala mrazené ovocie a pár lyžíc práškového cukru – opäť je to všetko podľa vlastného uváženia, záleží to aj od toho, aké kyselé máte dané ovocie, to naše bolo doooosť kyselé aj po ocukrovaní 😀
Ovocie necháme rozmraziť, chvíľu ho povaríme, pokým nám zmäkne a cukor sa roztopí, no a následne s ním polejeme pripravené guľky.
Kto má radšej kakaovú variantu – v škole na obedoch nám to tak pripravovali, tak si roztopí maslo, guľky posype kakaom s práškovým cukrom a poleje maslom. Ďalšou variantou môže byť nasucho opražená strúhanka, opäť roztopené maslo a práškový cukor. Ďalej ma ešte napadla škorica, respektíve škoricový cukor. Variácií je veľa, stačí si vybrať podľa svojej chuti a nezabúdajte, že fantázii vo varení sa medze nekladú 🙂 .