Vynikajúca kôprová omáčka
Zbožňujem šľahačkovú smotanu. V kombinácii s kôprom? Ešte lepšie! V poslednom čase mám v obľube mliečne polievky, no z polievky sa človek veľmi nenaje (aspoň ja nie, haha 🙂 ). Táto omáčka je vynikajúca samotná ale i s fašírkou. Na tú nájdete recept TU, ale teraz – hor sa na kôprovku!
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE
- nové zemiaky – 6 ks,
- kus masla – asi 100 gramov,
- mlieko – 750 ml,
- šľahačková smotana – 250 ml,
- bobkový list – 3-4 ks,
- hladká múka (na zahustenie) – asi 3-4 PL,
- nasekaný kôpor – 3 PL
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- kryštálový cukor,
- citrónovú šťavu respektíve ocot
NA SERVÍROVANIE
- varené vajíčka
- fašírka
POSTUP
Do menšieho hrnca si dáme do osolenej vody variť ošúpané a na drobno nakrájané nové zemiaky. Do väčšieho hrnca si hodíme kus masla, necháme ho roztopiť a nasypeme hladkú múku, ktorú chvíľku popražíme.
Prilejeme mlieko a vhodíme bobkový list. Kôprovú omáčku je dobré variť na miernejšom plameni a neustále premiešavať, aby sa nám nezačala pripaľovať na spodku hrnca, tak šup šup, nebuďme leniví a len pekne miešajme, kôprovka sa nám za to odvďačí krásnou hustotou a plnou chuťou.
Privedieme do varu a do vriaceho mlieka prilievame šľahačkovú smotanu – mňam, mňam, už teraz cítim, že to bude úžasné. Necháme chvíľku povariť – stačí tak 5 minút ale nezabúdame pekne premiešavať. Môžeme vidieť ako nám omáčka krásne hustne.
Predposledným krokom je správne dochutiť omáčku. Ja to robím tak, že dám približne rovnaký pomer cukru – soli, premiešam, ochutnám, pridám si podľa chuti ak ešte treba ale nezabúdajme, že do omáčky sa na záver pridá i citrónová šťava prípadne ocot. Ja používam citrónovú šťavu. A prečo? Jednoduchá odpoveď. Neviem tu zohnať náš klasický slovenský ocot. Všetko len samé balsamico, malt vinegar a pod. Nevadí, poradím si. Citróny tu ešte našťastie predávajú!
Ďalej do omáčky pridáme nasekaný kôpor, najlepšie čerstvý. Ja kôpor ľúbim, preto si ho doprajem veľa.
Počas varenia nezabúdajme, že v druhom hrnci máme zemiaky! Tie scedíme a pridáme do omáčky na záver. Ak sa nám zdá veľmi hustá, môžeme doliať trošku vody z varených zemiakov ale tu sa mi naskytne otázka „Kto by to robil?“. Veď predsa to sme chceli. Krásne hustú omáčku, mňam!
Všetko pekne premiešame, odstavíme z plameňa a počkáme aspoň 10 minút, pokým pridáme ocot/citrónovú šťavu. Raz som bola nedočkavá a pridala ju okamžite, ešte počas varenia a hups, omáčka sa zrazila a nevyzerala pekne. Preto treba radšej počkať, kým troška vychladne.
PANVIČKA RADÍ
Túto famóznu omáčku podávame na tanieri s nakrájanými varenými vajíčkami a ak máme radšej mäsovú variantu, pridáme si k nej pekne krásne plátok fašírky, na ktorú recept nájdete TU.