Zapekaná zelenina so zemiakmi a syrom
Tento recept som sa naučila od mojej maminy, ktorá ho robieva často najmä v lete, kedy má na záhradke veľkú úrodu cukety a baklažánu. Keďže všetky potrebné suroviny som mala doma a nechcelo sa mi ísť do obchodu a vymýšľať niečo iné, čo by som uvarila, inšpirovala som sa teda týmto receptom, ktorý som si mierne doplnila podľa seba. Tu je recept.
potrebujeme
základné suroviny
- baklažán – 1 ks,
- cuketa – 1 ks,
- zemiaky – veľké – 2 ks,
- červená cibuľa – 1 ks,
- zelená hrubá paprika – 1 ks,
- konzerva rajčín – cca 400 gramov, (alebo čerstvé rajčiny),
- syr tvrdý – 250 gramov
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- sušená bazalka (alebo čerstvá),
- rozmarín – 2 vetvičky (alebo sušený),
- olivový olej
postup
Pripravíme si pekáč alebo zapekaciu misu. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Zemiaky si očistíme a pokrájame na kolieska. Následne ich v miske s vodou prepláchneme od nadbytočného škrobu. Polovičku zemiakov uložíme na pekáč. Zemiaky osolíme, okoreníme a posypeme nasekaným čerstvým rozmarínom (alebo sušeným). Na vrstvu zemiakov budeme ďalej vrstviť zeleninu. Baklažán a cuketu si nakrájame na kolieska. Polovicu z baklažánu a polovicu z cukety dáme na zemiaky. Ďalej si na kolieska pokrájame červenú cibuľu a papriku pokrájame na kocky či pásiky. Taktiež túto zeleninu navrstvíme na zemiaky – polovičku z nej. Otvoríme si konzervu s rajčinami (ak používame čerstvé, tak si ich pokrájame na plátky) a polovičku zmesi dáme na zeleninu. Rajčinovú zmes (čerstvé rajčiny) posypeme bazalkou. Na rajčinovú zmes ideme následne znova vrstviť zvyšnú polovicu surovín a to v poradí zemiaky (ktoré osolíme, okoreníme a posypeme zvyškom rozmarínu), baklažán, cuketa, cibuľa, paprika, rajčinová zmes (ktorú opäť posypeme bazalkou). Na záver všetko prelejeme olivovým olejom, ktorý sa dostane pomedzi všetky suroviny. Šup do rúry. Pečieme približne 45 minút alebo pokým nie sú zemiaky a zelenina mäkké. Na záver vrch posypeme strúhaným syrom a necháme ešte cca 15 minút zapiecť (alebo kto má rád viac upečený syr, tak aj dlhšie).
A tu je detail ako to celé vyzerá pod syrovou pokrývkou 🙂
Lea
30. decembra 2015 @ 19:00
Vyzera to chutne, vyskusam.
simonka
30. decembra 2015 @ 20:19
Potom dajte vediet, ci chutilo 🙂